CarcassonneCZE @CarcassonneCZE Discord RSS

Vítejte na fóru věnovanému deskové hře Carcassonne! x

DÍLNA Výroba kartiček

téma založeno uživatelem Eldenroot - 15.4.2014, 18:47 |

...
Uživatele, kteří přidali do tohoto tématu příspěvek: [ZRUŠIT filtrování příspěvků]
Asusik 1 borks 2 Bumsakalaka 12 Chmura 28 Curuj 3 Doomis 7 Eldenroot 20 endomame 11 Fanny 5 gowery 1 Jan Kůs 2 Jana.Zat 1 liliska 3 LukyBil 1 Matej Ollé 2 Mati 1 Mroj 2 Petr Chytka 5 PetrM 3 Řízek 1 Samhoov 1 Skubin 2 šmoula 5 Tomáš 1 vlk1234 1 xwinte00 3 ZH6 2
-No pánové jestli můžu tak jako materiál na výrobu kartiček na Carcassonne používám karton na podlepení Puclí kupuju ho v papírnictví cca 50 Kč je to dost velkej arch (as A0). POZOR prodávají dvě tloušťky doporučuju ten silnější!

-Na karton pak lepím Herkulesem kartičky krajiny a nechám to pořádně zaschnout.

-Pomocí Zlamovacího nože a ocelového pravítka a podložky kartičky vyřežu. Než řežu první stranu pro jistotu měřím! A tak mám přehled jestli řežu na čáře nebo kousek před ní. Když řežu protilehlou stranu měřím pro jistotu také. Standartní rozměr kartiček je 4,5 cm.

-Pak následuje seříznutí rohů kartiček (řežu na třikrát jeden roh - je to pak skoro dokonale kulaté)

-Pak z druhé strany lepím rubovou část kartiček (nechám si je vytisknout i s okrajem - přesah tisku kartiček na platu). To je důležitý, protože, kdyz to nalepuju opatrně ohnu hranu a tak vím, jestli rub správně sedí. nechám to pořádně zaschnout.

-Pak to opatrně zešikma přes hranu kartičky zastřihnu a pak ještě to samé udělám s druhou hranou kartičky.
výsledek je uspokojivý.

-Takže Kartičky 1. Nalepit LÍC,
                       2. vyříznout,
                       3. seříznout rohy,
                       4. nalepit RUB,
                       5. ostrihnout rubovou a lícovou hranu kartičky

Tolik kartičky s kolečky je docela problém!

-Já jsem použil výsečníky na kůži, ale narazil jsem na problém, že se karton po vyseknutí má snahu na okrajích vyseknutí rozlepovat.

-Pomohl herkules. Rozlepené okraje jsem opatrně rozevřel a zatřel do nich lepidlo a pořádně jsem kolečko zezhora přitisknul k podložce.

-Kolečko i žeton který chcete lepit na kolečko musí mít přesný rozměr! Tady nejde ostřihávat nůžkami!

-Skoušel jsem nalepit nejdříve obrázek na karton a pak vyseknout - NEDOPORUČUJI - netrefíte vyseknutí, nebo počkodíte obrázek žetonu při vyndavání z výcečníku.

-Takže kolečka 1. vyseknout,
                      2. zalepit hrany,
                      3. nalepit líc a rub žetonu.

Tak to alespoň dělám já. Chmura
[-] 2x   Asusik, Eagle
Odpovědět
No když myslíš? Nalepím Líc vyříznu a je-li karta prohnutá opatrně narovnám, abych jí nezlomil a zbytek se srovná nalepením rubu. Carcassonne si vyrábím postupně čtvrtým rokem a mám kolem 20 rozšíření.
Nic nemám kupovanýho a kvalita je dost dobrá!

Chmura
Odpovědět
Nechám si to tisknout v kopycentu na tenký papír a kartičky nalepuju po jedné. Ale nikomu se nevnucuju jestli to jde mě tak by to mělo jít i druhejm! Chtěl jsem se jen podělit o to jak to dělám já. Ale radit nemusím...
Odpovědět
(11.11.2014, 22:29)Eldenroot Napsal(a): Není lepší si koupit rovnou arch originálních prázdných kartiček a na to to nalepit? Cena asi 35-40,-Kč za 16ks pokud se nepletu.

Podle mě se lepší trefí ta zadní část, když to nějaký ten milimetr nevyjde tak to tak nevadí jako u krajiny,
no a za 50 Kč mám velkej arch kartonu na několik rozšíření.
Odpovědět
(21.6.2015, 18:47)Doomis Napsal(a): už jsem jich pár vyrobil.. vicemene na slabsi karton (vlnity) formou, ze jsem vytisknul na a4 rub i lic... ale nelepil jsem to lepidlem, protoze jsme se bal, ze se mi to ohne, tak jsem to lepil izolepou... pak jsem presel na oboustrannou lepici pasku.. a tedka zkousim tisknout na samolepici papiry.. jenze jsou celkem drahe, tak jsem myslel, ze bych vytisknul pouze jednu stranu a nalepil na origo karticky... proto jsem se Te ptal na ty objednavky :)) jinak her jsem si vyrobil uz asi 10 :)

No a nebo máš možnost koupit bazarově Carcassonne z druhé ruky, může být i neúplné. Použiješ origo zadní strany a obrázky  krajiny přelepíš. Já jsem to tak začal dělat celkem nedávno a myslím, že karty jsou celkem perfektní!
Chmura Zelený meeple
[-] 1x   Doomis
Odpovědět
Co takhle Aukro :) !

[Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou zobrazit URL odkazy - klikněte ZDE pro přihlášení/registraci.]

(72 karet cca 6,80 za kartu)

a nebo

[Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou zobrazit URL odkazy - klikněte ZDE pro přihlášení/registraci.]

(82 karet cca 5,30 za kartu)

To by šlo ne?
Chmura Zelený meeple
[-] 1x   Doomis
Odpovědět
Já jsem jen poradil jak jsem si kartičky pořídil já. Smutný
Chmura Zelený meeple
[-] 1x   Eldenroot
Odpovědět
(26.6.2015, 11:51)Doomis Napsal(a):
(25.6.2015, 21:32)Chmura Napsal(a): A co? Já jsem jen poradil jek jsem si kartičky pořídil já. Jestli se ti to nelíbí můžeš poradit lépe! :)

To bylo na mne, ne na Tebe... že neumím na internetu najít bazar s carcassonne :)

Teď už umíš ne? :)
Chmura Zelený meeple
[-] 1x   Doomis
Odpovědět
Ahoj tak v první řadě Kde a co a na co tisknout: (píšu moje vyzkoušené skušenosti)

1. KDE TISKNOUT:
  Tisk nedoporučuji v žádném případě svěřit své domácí tiskárně, ale obrátit se na profesionální tiskárnu nebo kopy centum.
     PROČ? -Tisknou na profesionálních tiskařských strojích. Takové barvy a kvalitu tisku doma prostě nedocílíte...
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 2. CO A NA CO TISKNOUT:

KARTY tisknout na papír 100g (lesklý).

KRABIČKY tisknout na papír 210g (kartonek).
                     - Kartonek je pevný při narýhování a následném ohýbání ještě nepraská v ohybu (silnější už ano!).

NÁVODY z formátu A4 nechám zmenšit na A5 a tisknu na papír 160g, který necávám následně zalaminovat.
                   - Návody lze tisknout oboustranně a tisk neposvítá na druhé straně návodu.
                   - Proč laminace? Návod více vydží (nepotrhá se, neušpiní se, ...).
Chmura Zelený meeple
Odpovědět
(4.10.2016, 9:04)borks Napsal(a): že ještě otravuju  Velký úsměv při tisku rozšíření ze souboru pdf ještě kartičky před tiskem velikostně upravujete?? (myslel jsem, že už jsou upraveny pro tisk) zkusmo jsem při 100% zvětšení pdf souboru měřil na monitoru a vychází mi bezmála o 4mm větší  Smutný konkrétně teda rozšíření černá smrt...

tak beru vše zpět a omlouvám se autorům za planý poplach Poražený vzal jsem si na to nějaké vadné pravítko... teď jsem to přeměřil přímo v pdf a vše je ok  Velký úsměv

Může nastat chybička jsme jen lidi. Mrknutí 

-Soubory pro tisk karet, které jsou v souboru PDF jsou ještě kontrolně vytištěny a rozměry jsou v reálu změřeny na papíře.
 -Takže k chybě může dojít MAXIMÁLNĚ JEDNOU ZA 10 LET!!!!! Usměvavý
Chmura Zelený meeple
Odpovědět

Pravděpodobně související témata…
Téma Autor Odpovědi Shlédnuto Poslední příspěvek
  DÍLNA ulehčení výroby kartiček borks 36 14 619 před 6 hodin(y)
Poslední příspěvek: Chmura
  DÍLNA Vánoční dárek-výroba rozšíření Chmura 9 281 1.6.2026, 0:58
Poslední příspěvek: Chmura
DÍLNA Stažení kartiček Langikp 12 1 361 16.3.2026, 16:44
Poslední příspěvek: Krispe157
  DÍLNA Zeměměřiči - Výroba rozšíření Chmura 4 151 5.4.2024, 18:35
Poslední příspěvek: Txema Garte
  DÍLNA Archa úmluvy - výroba kartičiek p_stano 4 169 9.2.2024, 17:51
Poslední příspěvek: Jan Groot

Uživatel(é) prohlížející tohle téma: 2 host(ů)